Reacties op overlijden Etienne Vermeersch: “Een groot denker”

Reacties op overlijden Etienne Vermeersch: "Een groot denker"

Er komen op Twitter tal van reacties binnen op het overlijden van Etienne Vermeersch. De filosoof en opiniemaker overleed vorige vrijdag na een langdurige ziekte in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Vermeersch werd 84 jaar. Volgens professor Kerkelijk Recht Rik Torfs was Vermeersch “een groot denker, maar ook een vriendelijk en hartelijk mens”.

Federaal minister van Werk Kris Peeters bestempelt Vermeersch “als een scherpe en interessante stem die aanzette tot kritisch nadenken en die bakens hielp verzetten”. “Overlijden Etienne Vermeersch betekent verlies voor het maatschappelijke debat. Mijn deelneming aan de nabestaanden.”

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois neemt afscheid van de moraalfilosoof, “een uiterst scherpzinnig en tegelijk innemend man, met een immense maatschappelijke invloed op Vlaanderen. Mijn medeleven aan zijn echtgenote”.

Volgens politicoloog Dave Sinardet speelde Vermeersch “een sterke rol in ons publieke debat”. “Hij verlegde bakens, vooral in ethische kwesties als abortus en euthanasie. Bovendien een zeer fijn man, ik houd goede herinneringen over aan onze ontmoetingen zoals een Gentse feestendebat en vooral het diner nadien.”

“Vermeersch was een bijzondere man, interessante denker, goed geheugen en wereldberoemd in Vlaanderen”, tweette moraalfilosoof Patrick Loobuyck. “Hij was een zegen voor het publieke debat. Je kon het met hem eens zijn of niet, hij scherpte onze geest.”

Volgens sportjournalist Hans Vandeweghe was Vermeersch “de aller-allerslimste mens, onze bekendste Vlaamse denker”.

bron: Belga