Rafael Nadal houdt Griekse toernooiverrassing Tsitsipas uit finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rafael Nadal (ATP 2) heeft zich vandaag gekwalificeerd voor de finale van de Australian Open in Melbourne. De Spanjaard won in drie sets van de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 15). Na 1 uur en 46 minuten stond de 6-2, 6-4 en 6-0 eindstand op het bord in de Rod Laver Arena.

Zondag speelt de 32-jarige Nadal om de titel tegen de Serviër Novak Djokovic (ATP 1) of de Fransman Lucas Pouille (ATP 31). Die ontmoeten elkaar morgen in de tweede halve finale. De Spanjaard doet dan een gooi naar zijn tweede eindzege in Melbourne, precies tien jaar na zijn eerste triomf 'down under'. Drie keer verloor Nadal de finale (in 2012, 2014 en 2017). Vorig jaar botste hij in de kwartfinale op de Kroaat Marin Cilic.

Rafael Nadal had de twee vorige duels tegen Tsitsipas gewonnen, vorig jaar in de finales in Barcelona en Toronto, maar was op zijn hoede. De pas 20-jarige Griek had in de achtste finale immers gestunt door tweevoudig titelverdediger Roger Federer (ATP 3) uit te schakelen. Daarna wipte hij de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 24). Die had in de achtste finale Marin Cilic (ATP 7), de runner-up van 2018, verslagen.

Maar tegen Nadal had Tsitsipas, die zijn eerste halve finale op een grandslam speelde, geen verhaal. Nadal dicteerde van bij de start het tempo en had na 31 minuten 6-2 setwinst op zak. Daarna ging Nadal op zijn elan door en pakte ook de tweede en derde set (6-4 en 6-0).

"Of ik nog beter kan spelen? Hopelijk wel ja", lachte Nadal na zijn vlotte kwalificatie. "Het voelt heel goed om mijn vijfde finale hier te spelen. In Brisbane moest ik nog geblesseerd afzeggen en kon ik mij maar moeilijk inbeelden dat ik nu hier zou staan."

De Spanjaard was een klasse te sterk voor Tsitsipas maar voorspelt hem niettemin een mooie toekomst. "Hij heeft alles om grandslams te winnen. Als je op die leeftijd al in de halve finale staat, belooft dat veel goeds", zei Nadal.

Rafael Nadal speelt zondag zijn 25e grandslamfinale. Hij gaat voor een achttiende titel (11x Roland Garros, 3x US Open, 2x Wimbledon, 1x Australian Open). Federer is met twintig stuks recordhouder.

bron: Belga