Bewezen: zeelucht is effectief goed voor jou

Zeelucht inademen helpt om kanker te bestrijden én om een hoge cholesterol tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee. Zeelucht remt de werking van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker en in het cholesterolgehalte.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Uitwaaien tijdens een kustwandeling is deugddoend én gezond: het mag dan een vaak gehoord cliché zijn, maar het gezondheidsvoordeel is nu ook wetenschappelijk aangetoond. Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen proberen wel nog te achterhalen welke stoffen in de zeelucht deze effecten precies veroorzaken en te begrijpen wat deze stoffen doen met andere cellen in ons lichaam, liet de UGent gisteren weten.

De zogenaamde zeespray, het zeewater dat door de golfslag in de lucht verneveld wordt, bevat heel wat natuurlijke stoffen die door algen en bacteriën geproduceerd worden. Die stoffen zijn goed voor de gezondheid, zo toont het onderzoek aan. Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen in je lichaam op.

Effect op onze genen

"We hebben stalen genomen van de zeelucht en hebben die in het labo onderzocht", aldus onderzoeker Emmanuel Van Acker. "Daar hebben we longkankercellen van de mens blootgesteld aan die luchtstalen, en bekeken welke gezondheidseffecten ze veroorzaken. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar de effecten op onze genen, en dit vergeleken met resultaten uit andere wetenschappelijke studies."

"Zeelucht goed voor gezondheid"

Uit het onderzoek is gebleken dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt in longkanker en in het cholesterolgehalte. "Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen. Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid", zegt onderzoeker Jana Asselman.

Het verder onderzoek naar de stoffen in de zeelucht die deze effecten veroorzaken loopt nog volop, aldus de UGent. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.