UCI spreekt Tosh Van der Sande vrij in dopingzaak

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Internationale Wielerunie UCI heeft Tosh Van der Sande vandaag vrijgesproken in de zaak rond de positieve dopingtest die hij aflegde tijdens de Zesdaagse van Gent. Dat liet de renner zelf weten op Twitter. Van der Sande was voorlopig geschorst door zijn ploeg Lotto Soudal, maar zal op 20 februari gewoon zijn seizoen openen in de Ruta del Sol. "Ik ben heel blij en opgelucht te melden dat ik vrijgesproken ben door de UCI", schrijft Van der Sande op Twitter. De substantie die Van der Sande tegen de lamp deed lopen, komt voor in de neusspray Sofrasolone, is vrij verkrijgbaar en mag in competitie gebruikt worden, als dat bij de dopingcontrole gemeld wordt. Op het dopingcontroleformelier werd in plaats van Sofrasolone echter per vergissing het soortgelijke Mometasone vermeld. "Het is jammer dat ik mezelf heb moeten verantwoorden. Ik werd bestempeld als een dopingzondaar, terwijl ik enkel een verklaring moest afleggen waarom het product in mijn urine zat en het puur om een administratieve vergissing ging."

Van der Sande is blij dat hij zich nu weer op zijn sport kan concentreren. "Ik wil de komende weken focussen op het sportieve en het voorval volledig achter mij laten. Ik kan nu met een vrij hoofd toewerken naar mijn eerste koers van het seizoen, de Ruta del Sol, zoals initieel met de ploeg gepland was." De Spaanse rittenkoers loopt van 20 tot en met 24 februari.

De Zesdaagse van Gent, waar Van der Sande de "positieve" test aflegde, sloot hij aan de zijde van Jasper De Buyst af als derde. De winst ging naar Iljo Keisse en Elia Viviani.

bron: Belga