Thaise parlementsverkiezingen gaan door op 24 maart

Thaise parlementsverkiezingen gaan door op 24 maart
Thaise parlementsverkiezingen gaan door op 24 maart

De Thaise kiescommissie heeft vandaag bekendgemaakt dat de al meermaals uitgestelde parlementsverkiezingen op 24 maart zullen doorgaan. Volgens voorzitter Ittiporn Boonpracong is die dag “de meest gepaste datum die de meeste mensen ten goede komt”. De mededeling volgt enkele uren na de publicatie van een koninklijk besluit waarin de Thaise koning Maha Vajiralongkorn verkiezingen in 2019 goedkeurt. Daarna was het aan de kiescommissie om een precieze datum vast te leggen.

Sinds de militaire junta aantrad in 2014 werden de verkiezingen minstens vijf keer uitgesteld. De laatste datum die geannuleerd werd, was 24 februari. Dat leidde toen tot een aantal kleinere protesten, en het gebruik van de hashtag #DelayMyAss op sociale media.

Politieke activisten zijn blij met de aankondiging van een nieuwe verkiezingsdatum, en stellen dat er nu niet langer geprotesteerd moet worden. “Ik ben blij dat er geen vertraging meer is, maar het zou beter zijn geweest om de verkiezingen eerder te houden”, reageerde protestleider Nuttha Mahattana. “Hoewel we geen protesten meer plannen, zullen we blijven opvolgen of de verkiezingen vrij en eerlijk zullen zijn”, voegde ze eraan toe.

Bron: Belga