België bij OESO-landen met hoogste sociale uitgaven

De sociale uitgaven in België liggen in 2018 op 28,9 procent van het bbp. Dat blijkt uit cijfers die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag publiceerde. Van de OESO-landen geeft enkel Frankrijk (31,2 procent) meer uit aan pensioenen, gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen. Na Frankrijk en België volgen Finland (28,7 procent), Denemarken (28 procent) en Italië (27,9 procent). De sociale uitgaven waren het laagst in Zuid-Korea (11,1 procent), Chili (10,9 procent) en Mexico (7,5 procent).

Gemiddeld gaan binnen de OESO-landen de meeste sociale uitgaven naar de pensioenen (8 procent van het bbp) en dan naar de gezondheidszorg (5,7 procent van het bbp).

Worden ook de private uitgaven, al dan niet vrijwillig of verplicht, en de specifieke fiscaliteit van elk land meegerekend, voert Frankrijk opnieuw de ranglijst aan met 31,7 procent van het bbp aan “netto sociale uitgaven”, voor de Verenigde Staten (30 procent) en België (26,7 procent). Het gaat daarbij dan wel om cijfers van 2015.

bron: Belga