Bancontact en Payconiq lanceren ééngemaakte app

Bancontact en Payconiq lanceren ééngemaakte app
Belga / T. Roge

Bancontact, gespecialiseerd in elektronische betalingen, en het mobiel betalingssysteem Payconiq hebben de nieuwe betaal-app Payconiq by Bancontact gelanceerd. “Van bij de start wordt de nieuwe betaal-app ondersteund door twintig banken en kan ze bij 290.000 betaalpunten in België gebruikt worden”, zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company.

De gebruikers van de Bancontact-app krijgen in de komende dagen een uitnodiging om hun applicatie te updaten naar de Payconiq by Bancontact-app. De gebruikers van de Payconiq-app kunnen makkelijk hun bestaande Payconiq-account in de nieuwe app activeren, nadat ze de Payconiq by Bancontact-app hebben gedownload. De Payconiq by Bancontact-app is sinds gisteren downloadbaar op iOS, het besturingssyteem van Apple. Volgende week is ze ook beschikbaar op Android, het besturingssyteem van Google.

Ideale aanvulling

“De app is de ideale aanvulling op de Bancontact-kaart”, legt Nathalie Vandepeute uit. “De gebruiker kiest z’n betaalmethode in functie van de situatie. Overdag betaalt hij met zijn Bancontact-kaart in het shoppingcenter, ‘s avonds koopt hij een drankje op een festival met de Payconiq by Bancontact-app. De handelaar kan betalingen aanvaarden die door de consument gedaan worden met de fysieke Bancontact-kaart of via de Payconiq by Bancontact- app, met of zonder terminal of beide.”

Vandaag zijn er 16 miljoen Bancontact-kaarten in omloop. Het afgelopen jaar is het aantal Bancontact-transacties (geldafhalingen niet meegerekend) met 3,1% gestegen tot 1,37 miljard. Het aantal geldafhalingen is op zijn beurt gedaald met 1,9%.

2018 was het jaar waarin contactloos betalen met Bancontact is doorgebroken. Het totaal aantal contactloze betalingen was in 2018 zeven keer hoger dan in 2017. Zowat 4,3% van alle Bancontact-kaartbetalingen gebeurden vorig jaar contactloos.