De VDAB zoekt IT’ers in Marokko

De VDAB gaat in Marokko op zoek naar informatici. Dit doet de werkgeversorganisatie omdat duizenden vacatures niet ingevuld geraken. Computerspecialist is hier al jaren een knelpuntberoep.

Het laatste jaar waren er in Vlaanderen bijna 4.000 vacatures, terwijl maar 900 IT’ers op zoek waren naar een baan. «De krapte op de arbeidsmarkt is gigantisch», zegt Bert Mons, directeur van Voka West-Vlaanderen aan De Standaard.

Kleinschalig project

Daarom sloegen werkgeversorganisaties Voka, Agoria en de VDAB de handen in elkaar om Marokkaanse informatici naar Vlaanderen te halen. Anapec, de Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, zal studenten selecteren die aan de profielen voldoen. Vervolgens krijgen die contracten tot één jaar bij Vlaamse bedrijven. Daarna is er de optie op een vast contract. Over zes maanden zouden de eerste Marokkanen aan de slag moeten zijn.

Voorlopig is het project nog maar kleinschalig, want het is de eerste keer dat de VDAB en werkgeversfederaties structureel buiten Europa arbeidskrachten zoeken. Na anderhalf jaar zouden er dan in totaal 30 Marokkaanse IT’ers in Vlaanderen een baan moeten hebben. «Dit is een proefproject. Als dit goed werkt, kunnen we het snel opschalen», aldus Mons.

Partnerland

«Er werd voor Marokko gekozen omdat het een partnerland is waar al nauw mee samengewerkt wordt», klinkt het bij het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel. «De kwaliteit van de informaticaopleidingen is er bovendien voldoende hoogstaand.»