Feeling blue on Blue Monday?

Metro & Farmaline

Vandaag, maandag 21 januari, is het Blue Monday. Volgens velen is dit de meest deprimerende dag van het jaar! Maar wat is Blue Monday eigenlijk?

Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is de maandag van de laatste volle week van januari de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Maar waarom specifiek die dag?

Dit zou te maken hebben met het feit dat de goede voornemens voor het nieuwe jaar mislukt zijn en vakanties op 21 januari nog ver weg lijken. De dagen zijn nog donker en daarbij komt nog eens dat een maandag altijd een zware werkdag is terwijl je met je hoofd nog in weekendstemming zit.

Wat kan je doen om jezelf op te beuren?

 • Doe iets wat je leuk vindt! Ga vanmiddag samen lunchen met je collega’s of vrienden. Dingen die je leuk vindt, zorgen dat sombere gedachten naar de achtergrond verdwijnen en geven je meer energie om nadien weer je motivatie te vinden.
 • Houd een relax-avondje met een me-time momentje, neem een bad, lees een boek of je favoriete magazine, bekijk die film die al lang op je lijstje staat.
 • Start een goed voornemen en beweeg! Een kleine avondwandeling, de trap nemen op het werk in plaats van de lift; het zijn kleine zaken die een verschil kunnen maken op je gemoedstoestand.
 • Zorg voor een verkwikkende nachtrust. Vermijd voor het slapengaan blauw licht van beeldschermen (laptop, smartphone …). Luister wat muziek, neem een warm bad of doe enkele korte ontspanningsoefeningen om je hoofd en schouders vrij te maken.
 • Werken onze tips niet of heb je al langer last van Blue Monday? Je kan je in een emotioneel beladen periode bevinden of een stressvolle periode hebben die al een tijdje blijft aanslepen.

Let daarbij op de volgende drie kernsignalen:

 • Je voelt je minder goed in je vel, bent snel geïrriteerd of emotioneel
 • Je hebt minder interesse en plezier in activiteiten
 • Je hebt last van een toegenomen vermoeidheid en een gebrek aan drive
 • Je kan ook last hebben van professionele vermoeidheid. Je wil wel, maar je hebt het gevoel dat je niet meer kan. Je werk is lastig en vraagt heel veel energie van je. Dat kan ook gepaard gaan met een combinatie van lichamelijke klachten zoals spierpijn.

Indien je regelmatig last hebt van stress, professionele vermoeidheid of een emotioneel beladen periode doormaakt, kan een voedingssupplement zoals Zaffranax® hulp bieden.

Het basis-ingrediënt van Zaffranax® is saffraan1, waarvan is aangetoond dat het helpt om het emotioneel evenwicht te bevorderen en een positieve instelling te behouden. Daarnaast zorgt 1vitamine B5 in de formule onder andere voor het ondersteunen van de normale mentale prestaties, inclusief de stressbestendigheid en de concentratie. Andere vitamines B (B6, B12) en magnesium dragen bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en een gezonde psychologische functie. Daarbovenop helpt magnesium vermoeidheid1 verminderen en draagt bij tot een normale spiercontractie en spierspanning. Aarzel niet om erover te spreken met je arts of (online) apotheker.

 • Saffraan helpt het emotioneel evenwicht te bevorderen en een positieve instelling te behouden.
 • Foliumzuur draagt bij aan een gezonde psychologische functie inclusief aan de weerstand tegen stress en helpt vermoeidheid te verminderen.