Stefan Löfven stelt nieuwe Zweedse regering voor

Stefan Löfven stelt nieuwe Zweedse regering voor

De Zweedse sociaaldemocratische premier Stefan Löfven, die vorige week herverkozen werd, heeft vandaag zijn nieuwe regering voorgesteld. Daarin zitten zes nieuwe gezichten. Op de sleutelposities zijn geen veranderingen aangebracht. Met zijn herverkiezing kwam een einde aan de moeilijke regeringsvorming, die vier maande duurde. Löfven en zijn sociaaldemocraten hebben een akkoord met de Milieupartij, de Liberalen en de Centrumpartij gesloten. De vier partijen beschikken evenwel maar over 167 van de 349 zetels in de Riksdag. Om Löfven te bevestigen als premier, hadden ze dus nog steun nodig. Daarvoor rekenden ze op de Linkse Partij.

Minister van Financiën Magdalena Andersson, minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstom en minister van Defensie Peter Hultqvist -allemaal sociaaldemocraten- blijven op post. Ondanks de weinige veranderingen op de belangrijke posten, sprak Löfven van een “historische regering”, doelend op het akkoord dat zijn sociaaldemocraten gesloten hebben met de andere partijen over de begroting en andere belangrijke onderwerpen.

In zijn regeringsverklaring liet Löfven al meteen weten dat Zweden geen kandidatuur zal indienen voor het lidmaatschap van de Navo. “Zweden zal wel betrachten om de trans-Atlantische link te behouden, onze samenwerking op defensievlak te ontwikkelen, vooral dan met Finland, en de samenwerking over een betere veiligheid rond de Baltische Zee te verbeteren”, zo klonk het.

bron: Belga