Laurette Onkelinx voorstander van referendum door burgerinitiatief

door
Belga
Leestijd 1 min.

Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse PS-federatie, vindt dat de Franstalige socialisten deel moeten uitmaken van de Brusselse en de andere regeringen na de verkiezingen van 26 mei. Ze sprak zich vandaag op de nieuwjaarsreceptie van de federatie ook uit voor een referendum op initiatief van de burgers. Onkelinx meent dat een burgerreferendum samen met het sociaal overleg de democratie kan versterken. "Van het algemeen stemrecht tot de sociale zekerheid hebben we honderden projecten tot een goed eind gebracht. We moeten durven nieuwe revoluties door te voeren, een nieuw sociaal contract opstellen op basis van de waarden van broederschap, gelijkheid en solidariteit", verklaarde de gewezen vicepremier.

De PS moet voor haar in het verkiezingsprogramma een sterk 'ja' formuleren aan de betogers voor een ander klimaatbeleid, en sociale rechtvaardigheid verdedigen.

In het Brussels gewest moet de partij pleiten voor een diesel- en benzineban met toegankelijke alternatieven voor de gezinnen door te investeren in alternatieve brandstoffen zoals aardgas, en een uitgebreid netwerk van laadpalen in heel het gewest.

Onkelinx pleitte ook voor één kaart die het mogelijk maakt om zowel het openbaar vervoer als deelfietsen of elektrische steps te gebruiken.

bron: Belga