Congolese verkiezingen – Fayulu roept internationale gemeenschap op Tshisekedi niet te erkennen

Oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft zondag de internationale gemeenschap opgeroepen om de andere oppositiekandidaat, Félix Tshisekedi, niet te erkennen. Tshisekedi werd officieel uitgeroepen tot winnaar van de Congolese presidentsverkiezingen. Fayulu zegt dat hijzelf “de enige legitieme president” is. “Ik beschouw mezelf de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo”, zegt Fayulu. Eerder op de dag had het Grondwettelijk Hof zijn beroep tegen de verkiezingsresultaten verworpen en zijn tegenstander Tshisekedi uitgeroepen tot overwinnaar.
Fayulu roept het Congolese volk om niemand te erkennen die zichzelf “onwettig” president noemt, “noch om orders van hem te gehoorzamen”. Hij eist de overwinning op met zestig procent van de stemmen. Daarnaast vraagt hij dat de internationale gemeenschap niemand erkent “die de legitimiteit noch de wettige hoedanigheid heeft om het Congolese volk te vertegenwoordigen.”
Fayulu wil dat Congolezen “vreedzame betogingen” organiseren “in het hele land” tegen de beslissing van het Grondwettelijk Hof. Hij spreekt van een “grondwettelijke staatsgreep”. “Via dit arrest bevestigt het Grondwettelijk Hof nogmaals dat ze net als de kiescommissie ten dienste staat van een individu en van een dictatoriaal regime dat noch de wetten van de republiek, noch de meest elementaire regels van democratie en moraal respecteert”, zegt Fayulu.
Fayulu beschuldigt Tshisekedi ervan “volledig medeplichtig” te zijn aan een “electorale putsch” van aftredend president Joseph Kabila, die zich niet herverkiesbaar mocht stellen. Tshisekedi zal de macht moeten delen met een premier van de huidige meerderheid, die pro-Kabila is. Volgens de kiescommissie zou het kamp-Kabila de parlementsverkiezingen gewonnen hebben.

bron: Belga