Congolese verkiezingen - Afrikaanse Unie annuleert hoog bezoek aan Kinshasa

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Afrikaanse Unie heeft een voor maandag gepland bezoek van een hoge delegatie aan de Democratische Republiek Congo geannuleerd, zo heeft Radio France Internationale (RFI) zondag gemeld, dat verscheidene bronnen bij de AU aanhaalt. Het bezoek hield verband met de omstreden uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 december. Vijf Afrikaanse presidenten werden in Kinshasa verwacht: de Rwandese president Paul Kagame, die voorzitter is van AU, en zijn ambtgenoten uit Zuid-Afrika (Cyril Ramaphosa), Angola (Joao Lourenço), Namibië (Hage Geingob) en Tsjaad (Idriss Déby), aan de zijde van de voorzitter van de Commissie van de AU, Moussa Faki Mahamat.

Er werd geen enkele reden gegeven voor de annulering van het bezoek, de dag nadat Félix Tshisekedi door het Grondwettelijk Hof van Congo tot vijfde president van de DR Congo werd uitgeroepen, in opvolging van Joseph Kabila.

Het Grondwettelijk Hof legde een oproep van de AU naast zich neer om de bekendmaking van de definitieve uitslagen van de presidentsverkiezingen uit te stellen. Het verwierp het beroep dat Martin Fayulu Madidi tegen de uitslag had aangetekend. De AU zei donderdag ernstig te twijfelen aan de voorlopige resultaten van de kiescommissie.

bron: Belga