Lig jij ook op je buik als je Netflix kijkt? Dat kan je beter niet doen.

Foto: Pexels

Heerlijk, zo’n avondje Netflixen in bed. Vaak liggen we dan lekker relax op onze buik, maar dat blijkt geen gezonde houding te zijn.

Dat zijn niet onze woorden, maar wel die van de Amerikaanse chiropractor Sherry McAllister. Zij wijst op de mogelijke gevaren die langdurig buikliggen met zich mee kunnen brengen. “Liggen op je buik zorgt ervoor dat de normale rondingen van je wervelkolom omgekeerd worden. Je wervelkolom is uitermate belangrijk voor je gezondheid. Hij beschermt het zenuwstelsel dat alle verschillende functies van je lichaam controleert en coördineert. Elke verstoring in die communicatie tussen je zenuwen, organen en lichaamsweefsels kan ervoor zorgen dat ze niet meer normaal kunnen functioneren”, waarschuwt ze.

Vervelende gevolgen

Van één keer te buikliggen ga je uiteraard geen last ondervinden. Maar hardnekkige buikliggers kunnen vroeg of laat geconfronteerd worden met vervelende symptomen. Doordat je darmen en blaas voortdurend onder druk komen te staan, kan dat leiden tot obstipatie en blaasproblemen. En omdat je middenrif door het buikliggen niet volledig kan samentrekken en uitzetten, komt je ademhaling niet voldoende op gang. Dat kan dan weer angst en stress veroorzaken.

Kussens onder je rug

Probeer bij de volgende Netflixmarathon toch maar op je rug te liggen. Idealiter leg je er enkele kussens onder om je rug te ondersteunen. Daar worden zowel je lichaam als je geest alleen maar beter van!