Vakbonden vinden akkoord met directie Mercedes-Benz en beëindigen staking

Vakbonden vinden akkoord met directie Mercedes-Benz en beëindigen staking
Vakbonden vinden akkoord met directie Mercedes-Benz en beëindigen staking

Het gemeenschappelijk front van vakbonden heeft na drie dagen van stakingen bij het Mercedes-filiaal Europa in Sint-Lambrechts-Woluwe een voorakkoord bekomen met de directie. Rond middernacht gingen beide partijen na lange onderhandelingen uit elkaar en kwam er een einde aan de acties die dinsdag begonnen. Al enkele maanden liepen er met de vakbonden discussies over drie punten. Het personeel eist een winstdeelnemingspremie, maaltijdcheques en ook de arbeidscontracten van de verkopers van nieuwe en tweedehands moeten geharmoniseerd worden.

In het voorakkoord dat bekomen werd na drie dagen van staking krijgen de werknemers die geen bedrijfswagen hebben voortaan maaltijdcheques. Met het personeel dat geen variabele beloning krijgt, zullen er nieuwe arbeidsovereenkomsten (CAO 90) met loonbonussen worden afgesloten en de verkopers van tweedehands voertuigen krijgen variabele commissies volgens het type voertuig, alsook een driemaandelijkse en jaarlijkse premie.

“Hoewel dit geen perfect antwoord biedt aan de initiële eisen, erkennen de werknemers dat het hier om een werkelijke vooruitgang gaat en dus hebben ze dit met een grote meerderheid goedgekeurd”, zeggen de vakbonden.

Na het autosalon gaan de vakbonden en de directie zich verder buiging over de uitvoering van de maatregelen. Tegen eind juni willen ze dat de maatregelen effectief in werking zijn.

Bron: Belga