Zweedse man aangeklaagd voor diefstal van kroonjuwelen

Zweedse man aangeklaagd voor diefstal van kroonjuwelen

Een 22-jarige Zweedse man is in verdenking gesteld voor de diefstal van verschillende zeventiende-eeuwse kroonjuwelen afgelopen zomer. De man ontkent de aantijgingen. De man zit al sinds september in voorarrest voor de diefstal uit de kathedraal van Strängnäs, niet ver van Stockholm. Hij wordt verdacht van de ontvreemding van een rijksappel en van twee kronen die toebehoorden aan koning Karel IX (op de troon van 1604 tot 1611) en zijn vrouw Christina.

De waarde van de gestolen voorwerpen wordt op zowat 65 miljoen kroon (6,3 miljoen euro) geschat. De kroonjuwelen zijn nog altijd vermist.

De procureur benadrukte vandaag voor de rechtbank van Eskilstuna dat diefstal, die de 22-jarige verdachte samen met een handlanger zou hebben gepleegd, goed was voorbereid. Volgens getuigen waren de twee daders op 31 juli weggevlucht met de fiets. Vervolgens konden ze ontsnappen met behulp van een motorboot, die lag aangemeerd aan een meer vlak bij de kathedraal.

De 22-jarige verdachte houdt vol dat hij niets met de diefstal te maken heeft. Zijn DNA is wel aangetroffen op de plaats van de misdaad.

bron: Belga