Kop is eraf voor Peter Sagan na derde etappe Tour Down Under

Kop is eraf voor Peter Sagan na derde etappe Tour Down Under
Kop is eraf voor Peter Sagan na derde etappe Tour Down Under

Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan heeft op dag drie van de Tour Down Under (Aus/WorldTour) zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Slowaak van Bora – Hansgrohe was net als vorig jaar de snelste van een uitgedund peloton in de straten van Uraidla. De Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (CCC Team) blijft aan de leiding. De derde etappe van de Santos Tour Down Under tussen Lobethal en Uraidla was 146 kilometer lang, en bijna geen meter daarvan was vlak. Het gros van de afstand werd trouwens op een lokaal circuit afgewerkt. Een groot deel van de etappe werd gekleurd door een vlucht van zeven. Opvallendste naam daarin was de Italiaan Elia Viviani (Deceuninck – Quick-Step), die beide tussensprints meepikte in de strijd voor het puntenklassement.

De 3.300 hoogtemeters die de renners onderweg dienden te overwinnen, eisten hun tol. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was het peloton al flink uitgedund door het kopwerk van onder meer Team Sky en het CCC Team, en was James Whelan (EF Education First), de enige van de vroege vluchters die nog vooruit reed, samen met zijn ploeggenoot Alberto Bettiol die de oversteek had gemaakt. Maar hun poging slaagde niet, net als een ultieme aanval van hun ploegmaat Michael Woods.

Zo werd het sprinten geblazen voor ritwinst met een groep van een vijftigtal renners. De pure sprinters hadden daarin niet kunnen overleven, Peter Sagan wel. In een atypische spurt bergaf kon hij vlot de vroege aanzet van de eindwinnaar van vorig jaar, de Zuid-Afrikaan Daryl Impey, remonteren. Sagan pakte zo voor het tweede jaar op rij zijn eerste seizoenszege in Uraidla, voor de neus van de Spanjaard Luis Leon Sanchez (Astana) en van Impey (Mitchelton – Scott).

Patrick Bevin finishte als vijfde, en dat volstond voor een extra dag in de leiderstrui. De Nieuw-Zeelandse winnaar van rit twee heeft nog een seconde voorsprong op Sagan, die wel al de puntentrui overneemt van Viviani. Sanchez staat derde in de stand op negen seconden. Slechts een van de zes Belgen kon overleven in het eerste peloton: Dries Devenyns (Deceuninck – Quick-Step) werd vijftiende en is nu zeventiende in het klassement, op vijftien seconden van Bevin.

Er staan nog drie etappes op het programma van de Tour Down Under. De rit van morgen tussen Unley en Campbelltown is 129 kilometer lang. In de laatste tien kilometer moet het peloton nog een stevige helling over, die ongetwijfeld opnieuw voor een flinke uitdunning zal zorgen.

Bron: Belga