Bellot roept NMBS en Infrabel op het matje over stiptheidscijfers

Belga / E. Lalmand

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) vraagt de NMBS en Infrabel om een gezamenlijk actieplan op te stellen om de stiptheid op het spoor te verbeteren. Hij riep de raad van bestuur en directiecomités van de spoorbedrijven op het matje in zijn kabinet.

De stiptheid bij de NMBS staat al maanden onder druk. In november kwam 83,9% van de treinen met minder dan 6 minuten vertraging aan in het eindstation. Dat komt overeen met het niveau van september, toen de stiptheid tot het laagste niveau in tien maanden tijd zakte. Amper 60,9% van de NMBS-reizigers is tevreden over de dienstverlening.

Gezamenlijk actieplan

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot heeft nu aan NMBS en Infrabel gevraagd om een gezamenlijk actieplan op te stellen, om de stiptheids- en tevredenheidscijfers te verbeteren. “Ondanks de herhaaldelijke vragen om efficiënte maatregelen te nemen, en ondanks de aanstelling van lijnmanagers in 2017, moeten we vaststellen dat de resultaten teleurstellend zijn”, zegt Bellot. “De overheid moet, als belangrijkste aandeelhouder, forse verwachtingen formuleren die aansluiten bij wat de pendelaars verwachten.”

Geen kwestie van middelen

Volgens Bellot is er meer dan voldoende geïnvesteerd in NMBS en Infrabel. “De regering heeft haar verantwoordelijkheid genomen, het is nu aan het management om dat ook te doen en concrete oplossingen te vinden om te voldoen aan de legitieme verwachtingen van de reizigers”, besluit de minister.

De woordvoerders van Infrabel en NMBS wijzen erop dat vele factoren de stiptheid beïnvloeden: “Zaken die vaak niet spoorgerelateerd zijn, zoals bijvoorbeeld spoorlopers”. Desondanks geven ze aan dat het beter moet. “Binnen onze bevoegdheden zullen we er alles aan doen om het stiptheidscijfer op te krikken”, klinkt het eensgezind.