Voorzitter Afrikaanse Unie roept topontmoeting samen over crisis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rwandese president Paul Kagame, momenteel ook voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), heeft zestien Afrikaanse staats- en regeringsleiders morgen samengeroepen voor een vergadering op het hoogste niveau over de crisis in Congo. Die ontmoeting vindt plaats in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, de hoofdzetel van de AU. De AU hield zich de voorbije dagen vooral op de vlakte over de controversie rond de Congolese presidentsverkiezingen. De vergadering van de Afrikaanse staats- en regeringsleiders wordt vooraf gegaan door gesprekken tussen de leden van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC). Die had in eerste instantie geijverd voor een hertelling van de stemmen, maar een woordvoerder ontkende dat standpunt later. Dat wijst op de onenigheid binnen de SADC-lidstaten: vooral Zuid-Afrika, een regionale macht, lijkt daar op de rem te staan, terwijl de Zambiaanse president Edgar Lungu meer de forcing wil voeren.

Een andere subregionale organisatie, de Internationale Conferentie over de Regio van de Grote Meren (CIRGL), vroeg bij monde van voorzitter Denis Sassou Nguesso, ook president van Congo-Brazzaville, eveneens om een hertelling van de stemmen, en is daar nog niet op teruggekomen.

De Afrikaanse Unie sprak zich nog niet in die zin uit. In de VN-veiligheidsraad zei de AU-ambassadeur vrijdag dat het aan de Congolese instanties is om het geschil uit te klaren.

De ontmoeting van donderdag komt er tegen de achtergrond van een electorale crisis in Congo. Oppositiekandidaat Martin Fayulu stapte naar het Grondwettelijk Hof tegen het feit dat Félix Tshisekedi de nieuwe Congolese president wordt. Volgens Fayulu is de winst van Tshisekedi het resultaat van een achterkamerdeal tussen huidig president Kabila en Tshisekedi.

Eerder hadden de Congolese bisschoppen, op basis van hun 40.000 waarnemers, al laten verstaan dat Fayulu de verkiezingen duidelijk gewonnen heeft. Gisteren publiceerde de Britse Financial Times twee datasets met resultaten van de presidentsverkiezingen. Daaruit blijkt dat Fayulu rond de 60 procent haalt, en zijn twee voornaamste tegenstanders allebei rond de 20 procent schommelen.

bron: Belga