David Cameron betreurt niet dat hij brexit-referendum organiseerde

David Cameron betreurt niet dat hij brexit-referendum organiseerde

David Cameron, die tussen 2010 en 2016 de Britse eerste minister was, betreurt niet dat hij drie jaar geleden een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie organiseerde. Dat heeft hij aan de BBC gezegd, daags nadat het felbevochten brexit-akkoord van zijn opvolgster Theresa May door een overweldigende meerderheid van de Britse parlementsleden naar de prullenmand verwezen werd. Cameron werd door de openbare omroep BBC onderschept toen hij wou gaan joggen. “Ik hoop dat (Theresa May) de (vertrouwens)stemming vanavond wint en ik ben er zeker van dat dat ook zo zal zijn”, zei hij. “Ik hoop dat het parlement vervolgens overeenstemming vindt over een alternatief voor het akkoord.”

Op dat ogenblik wilde Cameron het op een lopen zetten, maar toen de BBC-journalist hem vroeg of hij betreurde in 2016 een referendum over de brexit te hebben georganiseerd, beet hij toch van zich af. “Ik betreur niet dat ik een referendum heb georganiseerd. Het was een belofte die ik twee jaar voor de parlementsverkiezingen van 2015 deed, ze stond in een verkiezingsmanifest, het referendum werd bij wet goedgekeurd door zes op de zeven parlementsleden van alle partijen.”

“Natuurlijk spijt het mij dat we het referendum hebben verloren, dat spijt mij ten zeerste”, ging Cameron verder. “Ik leidde de campagne om in de EU te blijven en ik betreur nu natuurlijk de moeilijkheden en de problemen die we hebben bij onze pogingen om het resultaat van het referendum te implementeren.”

Cameron beseft naar eigen zeggen dat hij niet de juiste persoon is om veel commentaar te leveren: “Dat zal niet helpen”. Maar hij blijft premier May wel steunen.

bron: Belga