Bekende Zimbabwaanse activist Mawarire opgepakt

Bekende Zimbabwaanse activist Mawarire opgepakt
Bekende Zimbabwaanse activist Mawarire opgepakt

Priester Evan Mawarire, in Zimbabwe een bekend activist, is vandaag thuis in hoofdstad Harare opgepakt. In Zimbabwe zijn intussen al drie dagen protesten bezig tegen de beslissing van de regering om de brandstofprijzen meer dan te verdubbelen. In 2016 leidde Mawarire al de protesten tegen de toenmalige president Robert Mugabe. Hij voerde toen met de hashtag #thisflag actie om democratische hervormingen te eisen van Mugabe. Hij werd destijds ook verschillende keren opgepakt.

Hij had gevraagd de driedaagse algemene staking waartoe de grootste vakbond had opgeroepen te steunen. “Ze zeggen dat hij tot geweld had aangezet via Twitter en andere sociale media”, aldus Mawarires advocate Beatrice Mtetwa. Op Twitter had hij maandag opgeroepen “geweldloos en vredig” actie te voeren.

Gewapende politie omcirkelde vanochtend het huis van Mawarire. Na twee uur was te zien hoe de priester uit het huis gehaald werd.

Het protest is intussen uitgedraaid op een beweging tegen Emmerson Mnangagwa, die eind 2017 Mugabe van de macht verdreef na een militaire staatsgreep. Vooral in de twee grootste steden, Harare en de zuidelijke stad Bulawayo, kwam het maandag al tot geweld in de marge van die betogingen. De politie trad hard op tegen de betogers, schoot met scherp en gebruikte traangas. Bij het politiegeweld zijn volgens Human Rights Watch vijf doden gevallen, Amnesty heeft het over acht doden. De autoriteiten hebben het over één dode. Minstens 200 mensen werden opgepakt.

Sinds gisteren ligt het mobiele internet plat in het land.

Bron: Belga