Aanslag Nairobi – “Represaille voor verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem”

De Somalische jihadisten van al-Shabaab hebben hun aanslag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi uitgevoerd als represaille voor de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat meldt het Amerikaanse gespecialiseerde instituut SITE, dat islamistische en extremistische groepen opvolgt. Bij de aanslag op het hotelcomplex zijn 21 doden gevallen.
De vijf aanvallers van de groep al-Shabaab hielden hun aanval 20 uur vol. Ze zijn allen dood, aldus de Keniaanse autoriteiten.
In een communiqué dat SITE verspreidde, zegt de groep dat de strijders de instructies hebben gevolgd van Ayman al-Zawahiri, de leider van terreurgroep al-Qaeda waarmee al-Shabaab banden heeft. Hij riep op Westerse en Israëlische belangen aan te vallen.
De strijders vielen het complex aan “als reactie op de domme commentaren van de Amerikaanse president Donald Trump en zijn erkenning van al-Quds (Arabisch voor Jeruzalem) als hoofdstad van Israël”, klinkt het in de tekst.
Trump had in december 2017 aangekondigd de diplomatieke vertegenwoordiging uit Tel-Aviv te verhuizen en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

bron: Belga