Venezolaans president Maduro verviervoudigt minimumloon

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag aangekondigd het minimumloon te verviervoudigen, van 4.500 tot zo’n 18.000 bolivar per maand. Dat komt overeen met zo’n 20 Amerikaanse dollar. Rekening houdend met de hyperinflatie in het land, die volgens het IMF zo’n 10.000.000 procent bedraagt, zullen de Venezolanen met het loon ongeveer 2 kilogram vlees kunnen kopen. Het is dit jaar de eerste keer dat het minimumloon wordt opgetrokken, vorig jaar gebeurde dat een zestal keer. Maar door de waardedaling van de bolivar en de forse stijging van de prijzen, was de loonopslag telkens een maat voor niets. Experts verwachten dat dit ook nu het geval zal zijn.
Maduro kondigde maandag ook aan een nieuw monetair systeem in de voeren, tegen volgens hem “de criminele dollar”. Het systeem wordt gebaseerd op de Venezolaanse cryptomunt ‘petro’ en moet vooral de bolivar versterken, luidt het. Overheidsbedrijven moeten minstens 15 procent van hun omzet in petros boeken.
De Venezolaanse economie verkeert al jaren in recessie; op vijf jaar tijd halveerde het bruto binnenlands product. Het land, dat nochtans over grote olievoorraden beschikt, kampt met een hyperinflatie en tekorten aan heel wat basisgoederen, zoals voedsel en medicijnen. Miljoenen Venezolanen zijn al op de vlucht geslagen.
Daarnaast is er ook nog de politieke crisis, waarbij het parlement monddood werd gemaakt en vervangen door een grondwetgevende vergadering met vertegenwoordigers die loyaal zijn aan de president.

bron: Belga