Mechels N-VA-gemeenteraadslid opgepakt in onderzoek naar mensensmokkel

Mechels N-VA-gemeenteraadslid opgepakt in onderzoek naar mensensmokkel

In Mechelen is een 44-jarige man opgepakt in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Dat meldt het parket van Antwerpen. Het gaat om een gemeenteraadslid voor N-VA. De man zou hoge geldsommen hebben ontvangen om mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. Het parket heeft het over een onderzoek naar mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, dat wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie. De verdachte speelt een belangrijke rol binnen de Assyrische gemeenschap en zou “een cruciale rol spelen in de wijze waarop humanitaire visa in het kader van de zogenaamde humanitaire corridor voor christenen in Syrië en Irak worden toegekend”.

Een aanvraag voor zo’n humanitair visum heeft een administratieve kostprijs van 350 euro. Het N-VA-gemeenteraadslid zou echter bedragen van 2.000 tot 10.000 euro hebben ontvangen om mensen via een humanitair visum naar België te krijgen. De precieze omvang van de feiten wordt nog onderzocht, stelt het parket.

De verdachte zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die over een eventuele aanhouding moet beslissen. Het parket benadrukt in zijn communicatie dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten waarvan sprake.

bron: Belga