“Dit was geen aanslag van IS, maar van de Mossad”

Dit was geen aanslag van IS, maar van de Mossad

De verdediging van Mehdni Nemmouche is ervan overtuigd dat de aanslag op het Joods Museum niet het werk was van de terreurorganisatie IS, maar van de Israëlische geheime dienst Mossad. Dat heeft Virginie Taelman, advocate van Nemmouche, vandaag gezegd, na een opsomming van een reeks “anomalieën” uit het onderzoek. “En onze vragen om verduidelijking werden niet beantwoord”, aldus Taelman. De drie advocaten van Nemmouche somden vandaag, in hun akte van verdediging, verschillende bewijzen op die moeten aantonen dat Nemmouche onschuldig is. Een ervan is een volgens de verdediging getrukeerde foto die tijdens het onderzoek aan vrienden van Nemmouche voorgelegd werd. “Die foto komt uit de bewakingsbeelden, waarop te zien is hoe de schutter een bril draagt”, pleitte Taelman. “Maar op de foto die aan de vrienden werd voorgelegd, draagt de schutter geen bril, en werd een deel van zijn gezicht gefotoshopt.”

Achteraf kreeg de verdediging te horen dat een politieagent het licht wat heeft bijgewerkt. “Maar er werd een gezicht toegevoegd! We vernamen dat het om journalistieke trucage was. Onder andere daarom heeft onze cliënt beslist niet mee te werken aan het onderzoek.”

De verdediging heeft gevraagd om deze inspecteur te laten getuigen, maar dat werd geweigerd.

Taelman haalde ook de arrestatie van Nacer Bendrer aan. Oorspronkelijk werd hij aangehouden door de onderzoeksrechter, en er werd aan toegevoegd dat het om heel ernstige feiten ging en Bendrer een gevaar vormde voor de openbare veiligheid. Uiteindelijk werd Bendrer vrijgelaten, wat voor de advocaten van Nemmouche aantoont dat de onderzoekers nooit hebben geloofd dat hij echt een gevaar vormde. “Hij werd psychologisch gekraakt, gewoon om hem een verklaring tegen Nemmouche te ontlokken.”

bron: Belga