Brexit – Juncker vraagt zo snel mogelijk duidelijkheid van Britten

Met de verwerping van het akkoord over de Britse terugtrekking uit de Europese Unie is het risico op een ongeordende brexit toegenomen, zo stelt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in een eerste reactie op de verwerping van het akkoord in het Britse parlement vast. Juncker vraagt de Britten zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. “De tijd is bijna op.” Juncker herhaalt dat het terugtrekkingsakkoord tussen de Britse premier Theresa May en de Europese Unie “een evenwichtig compromis” en “de best mogelijke deal” vormde. “Het is de enige manier om een geordend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te garanderen”, stelt de Luxemburger in een mededeling.
Het risico op een chaotisch Brits vertrek uit de Europese Unie op 29 maart is volgens Juncker toegenomen. “We willen niet dat dit gebeurt, maar de Europese Commissie zal haar noodplanning voortzetten om te verzekeren dat de Europese Unie volledig voorbereid is”, stelde hij.
Europees president Donald Tusk reageerde op sociale media. “Indien een akkoord onmogelijk is, en niemand wil geen akkoord, wie zal dan uiteindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?”, zo luidde de boodschap die hij op Twitter plaatste.

bron: Belga