Brexit – Bourgeois dringt aan op uitstel

Vlaams minister-president Geert Bourgeois meent dat een verlenging van de onderhandelingen en het uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie de enige uitweg op korte termijn vormen om chaos te vermijden. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in een eerste reactie op de verwerping van het brexit-akkoord in het Britse parlement. Volgens Bourgeois zorgt de verwerping van de brexit-deal in het Britse parlement voor een bijkomende periode van onzekerheid voor Vlaamse burgers en bedrijven. De kans op een chaotisch vertrek zonder akkoord en bijbehorende overgangsperiode stijgt hierdoor sterk, meent hij.
Volgens Bourgeois is de enige uitweg op korte termijn om chaos te vermijden de verlenging van de termijn van artikel 50, op zijn minst tot aan de Europese parlementsverkiezingen. Artikel 50 legt het vertrek op 29 maart. De verkiezingen vinden plaats op 26 mei.
“Ik herhaal en hoop dat het Verenigd Koninkrijk nog altijd kan terugkomen op de onzalige Brexit, ook het Hof van Justitie bevestigde recent deze mogelijkheid”, aldus de minister-president.

bron: Belga