Britse parlement verwerpt brexit-akkoord met grote meerderheid

Foto AFP

Het Britse parlement heeft zich met 432 tegen 202 stemmen gekant tegen het akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie had bereikt over de voorwaarden voor het vertrek van haar land. De afwijzing van de parlementsleden vormt een dreun voor May en versterkt de politieke onzekerheid over het brexit-proces.

De parlementsleden kantten zich tegen het 585 bladzijden tellend akkoord waarin de voorwaarden voor de boedelscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan opgelijst. Dat akkoord moest verzekeren dat het Britse vertrek op 29 maart op een geordende manier plaatsvindt.

In haar laatste interventie in het parlement voor de stemming had May gewaarschuwd voor de noodlottige gevolgen van een verwerping. Dat zou tot «onzekerheid, verdeeldheid en het risico op een brexit zonder akkoord» leiden, zo had de conservatieve premier de parlementsleden vergeefs voorgehouden.

Het is nu totaal onduidelijk hoe het brexit-proces zal voortgezet worden.

Motie van wantrouwen

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn diende meteen na de stemming in het Britse parlement een motie van wantrouwen in tegen de conservatieve regering van Theresa May.

Het debat over de motie zal morgen/woensdag al plaatsvinden. Premier May had meteen na de bekendmaking van het resultaat van de brexit-stemming al gezegd dat ze openstaat voor een debat over zo’n motie. Als ze, ondanks haar grote nederlaag, het vertrouwen wint, wil May met het hele parlement overleg plegen over de volgende stappen.