Kantoorvis moet Nederlanders productief laten werken

Nederlandse verhuurders van aquariums hebben er een nieuw segment aan klanten bij. Steeds meer bedrijven bij onze noorderburen laten een visverblijf installeren, inclusief een verzameling kleurrijke zwemmers. De vissen zouden de werknemers wat broodnodige rust en afleiding geven, luidt de verklaring.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Steeds meer Nederlandse bedrijven laten een aquarium in hun kantoor installeren. Naar vissen kijken zou namelijk de bloeddruk van werknemers verlagen en zo aan een betere sfeer bijdragen. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van het Engelse Plymouth. Dat het idee aanslaat, merkt Erik Rood maar al te goed. Hij is de baas van AquariumVerhuur.nl, een leasingbedrijf voor aquariums. Momenteel heeft hij er 70 staan, verspreid over Nederland, en de vraag blijft toenemen.

«Ik zeg zeker niet dat je met een aquarium een burn-out kan voorkomen, maar kijken naar de vissen is wel rustgevend. Het werkt een beetje meditatief voor de meeste mensen», vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. Het is volgens hem een welgekomen variatie in een soms eentonige dag. «Acht uur lang alleen maar naar je laptop staren is ook niet gezond. Af en toe moet je hoofd even leeg. Daar helpen de vissen bij.»

«Je hoeft ze nietuit te laten»

De verzorging van het aquarium neemt Rood voor zijn rekening en hij voorziet een systeem dat de vissen automatisch eten geeft. «Je kan vissen niet aaien, maar het is wel een stuk makkelijker dan een hond of kat op kantoor hebben. Je hoeft ze niet uit te laten of een bak te verschonen en niemand is er allergisch voor.» En het oubollige imago van vissen, dat is volgens de zaakvoerder helemaal verdwenen. «De werknemers hebben een favoriete vis, willen meer over de verschillende soorten weten en vragen of er nog nieuwe bij kunnen. En als er iets mis is – een vis die niet eet bijvoorbeeld – hangen ze meteen aan de telefoon.»

Een van de bedrijven waar Rood een aquarium installeerde is het Amsterdamse New Media 2Day. «Het is gewoon erg leuk om vissen in het bedrijf te hebben. Nu we dit aquarium hebben had ik eigenlijk ook wel een grotere gewild, met nog meer vissen», aldus eigenaar Thijs Paree.