Verkiezingen18 – Diksmuide heeft dan toch een schepencollege

In Diksmuide is met twee weken vertraging alsnog een schepencollege geïnstalleerd. Er was bij de vorige installatie tumult ontstaan rond een mogelijke tweede voordrachtsakte. De schepenen van de coalitie CD&V en Idee werden maandag gekozen bij geheime stemming. De druk bijgewoonde gemeenteraad was nog maar goed en wel begonnen toen Koen Coupillie (N-VA) vanuit de oppositie het woord vroeg met een duidelijke vraag. “Was er een voorakkoord en was er een andere voordrachtsakte? ‘Ja’ of ‘nee’ volstaat”, aldus Coupillie. “U weet goed genoeg dat de voordracht van de burgemeester geen punt is van deze zitting”, antwoordde burgemeester Lies Laridon (CD&V).
Er was bij de vorige gemeenteraad geen gezamenlijke akte van voordracht ingediend bij de voorzitter. Dat kon maandag ontweken worden met individuele schepenvoordrachten en een stemming. Dat laat het decreet lokaal bestuur toe.
En dus begon de stemming met de voordracht van de voorzitter. Opvallend, naast Katleen Winne (Idee) kwam er nog een kandidatuur binnen, van oppositielid Mieke Vanrobaeys (N-VA). Dat zou ook het geval zijn bij de stemmingen van de schepenen. Sp.a-open, N-VA en zelfs Groen counterden elke kandidatuur van de meerderheid met een eigen kandidatuur.
“Kwatongen zullen het hebben over een politiek manoeuvre of postjespakken, maar ze zouden beter zwijgen. De waarheid komt altijd boven”, aldus Vanrobaeys, die meent dat CD&V en Idee al een jaar geleden hun postjes veiligstelden. Ook bij de andere oppositiekandidaten klonken nagenoeg dezelfde woorden.
Uiteindelijk raakten de schepenen vlot geïnstalleerd. Ze kregen zelfs steun van één oppositielid. Door de geheime stemming kon niet nagegaan worden wie dat was.
Voorzitster Winne richtte zich na een stemmingsronde, die drie uur duurde, tot de oppositie. “Goede moed!”, zei ze. Dat jaagde de decibels de hoogte in in het publiek.

bron: Belga