Vertrouwen van Fransen in Macron slinkt

Vertrouwen van Fransen in Macron slinkt

Het vertrouwen van de Fransen in hun president Emmanuel Macron duikt volgens een peiling naar beneden. Slechts 23 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de huidige president, zo geeft een peiling van de bureaus Cevipof en Opinionway aan die vandaag bekendgemaakt is. Macron, die door crisis rond de “gele hesjes” enorm onder druk staat, heeft daarmee in een jaar tijd 13 procentpunt verloren. Slechts 25 procent van de ondervraagde Fransen heeft vertrouwen in premier Édouard Philippe, 11 procentpunt minder dan in december 2017.

Sinds half november vorig jaar betogen “gele hesjes” tegen het beleid van de Franse regering en president Macron. Daarbij komt het steeds weer tot geweld. Ook dit weekend worden weer protestacties verwacht. De regering heeft begin deze week dan ook haar veiligheidskoers aangescherpt.

Als men het persoonlijke vertrouwen in verscheidene politici bekijkt, los van hun ambt, doet Macron het in de peiling nog slechter en komt hij op slechts 20 procent uit. Dat is 16 procentpunt minder dan een jaar geleden. Enkel de rechtspopulistische Marine Le Pen gaat vooruit, maar ook zij komt slechts op 25 procent uit.

bron: Belga