Tot zaterdag is beroep mogelijk tegen uitslag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Morgen loopt de deadline af om een beroep aan te tekenen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 30 december in Congo. Dat meldt Radio Okapi, de lokale radiozender van de Verenigde Naties. Volgens de kiescommissie (Céni) kwam opposant Félix Tshisekedi als winnaar uit de bus. Na de publicatie van de voorlopige uitslag woensdagnacht, voorziet de wet een periode waarin beroep mogelijk is bij het Grondwettelijk Hof, voor de publicatie van de definitieve cijfers. De deadline om beroep aan te tekenen tegen de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen loopt morgenochtend af.

Partijen die meededen aan de verkiezingen of hun kandidaat kunnen de voorlopige cijfers van de presidentsverkiezingen aanvechten. Ook onafhankelijke kandidaten kunnen klacht indienen. Het Hof heeft na een klacht zeven dagen tijd om de betwistingen te onderzoeken.

De kiescommissie (Céni) riep oppositiekandidaat Félix Tshisekedi uit tot winnaar van de verkiezingen, met 38,57 procent van de stemmen. De tweede oppositiekandidaat Martin Fayulu behaalde 34,8 procent. Die laatste hekelde een "electorale staatsgreep". Volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) komen de resultaten van de Congolese presidentsverkiezingen "niet overeen" met de gegevens van de Kerk. Op basis van eigen waarnemers is volgens hen Fayulu de winnaar.

bron: Belga