Saoedische asielzoekster in Thailand vertrekt naar Canada

De 18-jarige Saoedische vrouw die haar familie ontvluchtte en asiel aanvroeg bij haar aankomst in Bangkok, zou vanavond uit Thailand vertrekken met bestemming Canada, zo heeft een hoge functionaris van de Thaise immigratiediensten gemeld. “Ze vliegt om 23.15 uur naar Canada” (17.15 uur Belgische tijd), preciseerde Surachate Hakparn.

De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun kwam zaterdag aan in het Thaise Bangkok, met een vlucht uit Koeweit. Ze werd eerst vastgehouden door de Thaise autoriteiten, weigerde een vlucht terug naar Koeweit te nemen en barricadeerde zichzelf in een hotelkamer.

Via de berichten en video’s op haar Twitter-account kon de buitenwereld alles volgen, waarop Bangkok afzag van het plan al-Qunun uit te wijzen. Ze schreef onder meer te vrezen voor haar veiligheid als ze verplicht werd naar haar familie terug te keren. Ze werd overgedragen aan medewerkers van UNHCR, in afwachting van een beoordeling van haar vluchtelingenstatus.

Australië liet eerder deze week weten te overwegen asiel te verlenen aan de Saoedische vrouw, op vraag van UNHCR, maar nu zou al-Qunun dus naar Canada vertrekken.

Bron: Belga