Opnieuw uitstel voor parlementsverkiezingen in Thailand

De al meermaals uitgestelde parlementsverkiezingen in Thailand -de eerste in meer dan zeven en een half jaar- worden opnieuw verschoven. Donderdagnacht verliep immers de deadline voor de publicatie van een koninklijk besluit waardoor de verkiezingen uiterlijk op 24 februari zouden kunnen plaatsvinden. Het is onduidelijk of er dan in maart naar de stembus zal kunnen worden gegaan, of nog later.
Thailand wordt sinds een staatsgreep in mei 2014 geregeerd door een militair regime onder leiding van generaal Prayut Chan-o-cha (64). Algemeen wordt verwacht dat hij zich bij de verkiezingen kandidaat zal stellen, om zo eerste minister te kunnen blijven. Het land heeft ook nog een koning.
De laatste democratische stembusgang dateert al van 2011. Sinds de staatsgreep werden er al meermaals verkiezingen in het vooruitzicht gesteld, maar telkens uitgesteld. De zoektocht naar een geschikte datum wordt bovendien bemoeilijkt doordat er ook een datum voor de kroning van koning Maha Vajiralongkorn moet gevonden worden. Die is sinds de dood van zijn vader ruim twee jaar geleden nog altijd niet officieel benoemd. Momenteel is er sprake van 4 mei als mogelijke kroningsdatum.
Het herhaaldelijke uitstel leidde de voorbije dagen reeds tot protestmarsen in de hoofdstad Bangkok.

bron: Belga