Fayulu vecht verkiezingsuitslag aan bij Grondwettelijk Hof

door
Belga
Leestijd 2 min.

Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Fayulu claimt zelf de overwinning met 61 procent, maar volgens de kiescommissie (Céni) kwam de andere oppositiekandidaat, Felix Tshisekedi, als winnaar uit de stembusgang van 30 december. De kiescommissie riep Félix Tshisekedi uit tot winnaar met 38,57 procent van de stemmen. Fayulu behaalde volgens Céni, 34,8 procent, waarop hij eerder deze week gewag maakte van een "electorale staatsgreep". Volgens de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) komen de resultaten van de presidentsverkiezingen bijvoorbeeld "niet overeen" met de gegevens van de Kerk. Op basis van eigen waarnemers is volgens hen Fayulu de winnaar.

"We zullen beroep aantekenen bij het Grondwettelijk Hof", zegt Eve Bazaiba, een woordvoerder van Fayulu. De deadline om in beroep te gaan is zaterdag. Fayulu zelf kondigde voor honderden militanten op de partijzetel in Kinshasa aan dat hij zaterdag beroep aantekent en "een hertelling van de stemmen vraagt". Hij riep de militanten ook op om hem te vergezellen naar het Hof.

Het kamp-Fayulu zal ook aan de voorzitter van de kiescommissie, Corneille Nangaa, vragen om de processen-verbaal van de stembureaus te tonen aan getuigen en waarnemers uit binnen- en buitenland. "We verwachten niet dat het Hof de verkiezing annuleert, maar wel de hertelling van de stemmen."

Fayulu zelf van een riante overwinning met 61 procent van de stemmen. Félix Tshisekedi behaalde volgens hem maar 18 procent.

De door uittredend president Joseph Kabila gesteunde kandidaat Emmanuel Ramazani Shadary behaalde volgens de kiescommissie 23,8 procent, achter de twee opposanten. Anderzijds deden de laatste dagen geruchten de ronde dat er een akkoord gesloten werd tussen Tshisekedi en uittredend president Joseph Kabila. De winnaar van de presidentsverkiezingen moet alleszins Kabila opvolgen, die het land zeventien jaar land autoritair bestuurde. Het zou de eerste machtswissel worden in het land via de stembus.

Bron: Belga