Akkoord over regeringscoalitie in Zweden

Akkoord over regeringscoalitie in Zweden
Akkoord over regeringscoalitie in Zweden

De partijen van de ontslagnemende regering in Zweden – de sociaaldemocraten en Milieupartij de Groenen – staan dicht bij een akkoord met de Centrumpartij en de Liberalen voor de vorming van een minderheidscoalitie. Dit hebben verscheidene media gemeld. Vier maanden na de parlementsverkiezingen van 9 september 2018, die een erg versnipperd landschap opleverden in het Scandinavische land, “is een oplossing gevonden” tussen deze vier formaties, meldde de krant Aftonbladet op haar website. De politieke bureaus van de Centrumpartij en de Liberalen moeten het akkoord nog goedkeuren, weet de krant, die bij de sociaaldemocraten zou aanleunen.

De financiële krant Dagens Industri meldde ook dat een compromis nakend was.Samen hebben de sociaaldemocraten, ecologisten, centrumpartij en liberalen 167 zetels van de 349, acht minder dan de vereiste meerderheid van 175 in de Riksdag, het parlement.

Over het programma van de coalitie in spe sijpelde volgens Aftonbladet door dat de sociaaldemocraten van premier Stefan Löfven toegevingen deden op de versoepeling van het recht op arbeid, een eis van de Centrumpartij, terwijl de Groenen de herinvoering van een taks op luchttransport en gezinshereniging voor de vluchtelingen in de wacht sleepten.

De voorzitter van het parlement ontmoet maandag de partijvoorzitters en draagt dan een kandidaat voor de post van eerste minister voor, waarover woensdag gestemd zou worden.

Het sociaaldemocratische blok van Stefan Löfven kwam als grootste formatie uit de bus op 9 september. Löfven en de leider van de conservatieve partij, Ulf Kristersson, slaagden er achtereenvolgens niet in een coalitie te vormen.

De twee kampen weigerden samen te gaan met de extreemrechtse partij Democraten van Zweden, de derde formatie van het land met 17,6 procent van de stemmen en 62 zetels.

Bron: Belga