Aarschot heeft nieuw schepencollege maar nog geen nieuwe burgemeester

In Aarschot zijn vrijdagavond tijdens de gemeenteraad vijf nieuwe schepenen verkozen. De coalitie van Open Vld, sp.a en N-VA moet het nog wel even stellen zonder nieuwe burgemeester. Gwendolyn Rutten (Open Vld) blijft in de wachtkamer tot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een eerdere voordrachtsakte herroepen heeft. Tijdens de eerste gemeenteraad van 2019 legden de vijf schepenen de eed af. Bert Van der Auwera (Open Vld) wordt eerste schepen. De anderen zijn Nicole Van Emelen (sp.a), Annick Geyskens (N-VA), Gerry Vranken (Open Vld) en Isabelle Dehond (Open Vld). Geert Schellens (sp.a) was eerder aangeduid tot voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en wordt toegevoegd aan het college.
Dat college van burgemeester en schepenen is daarmee nog niet samengesteld. De vier verkozenen van sp.a kunnen de burgemeestersvoordracht van Gwendolyn Rutten nog niet tekenen omdat ze gebonden zijn aan een voorakkoord dat de partij eerder gesloten had met CD&V en Groen. Tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad vrijdagavond kon worden vastgesteld dat die drie partijen één zetel tekort hebben om een meerderheid te kunnen vormen na de verkiezingen van 14 oktober 2018.
Voor de ontbinding van het voorakkoord is het nu alleen nog wachten op minister Homans. In afwachting blijft André Peeters (CD&V) uittredend burgemeester. Voor Rutten was het geen domper op de vreugde. “Ik ben heel erg trots op dit nieuwe team”, stelde de voorzitster van Open Vld.

bron: Belga