Zieke van Newcastle: België mag opnieuw pluimvee uitvoeren naar alle landen

door
Belga
Leestijd 2 min.

België heeft opnieuw het statuut "ziekte van Newcaste vrij" van Wereldorganisatie voor diergezondheid te pakken. De uitvoer van pluimvee naar landen die embargo's of beperkingen hebben opgelegd, kan worden hervat, laat minister van Landbouw Denis Ducarme weten. "De maatregelen die genomen zijn om de ziekte van Newcastle uit te roeien, waren moeilijk voor de professionals en hobbyhouders, maar dankzij die maatregelen heeft België opnieuw het statuut "vrij van de ziekte van Newcastle" kunnen verkrijgen. Dat is uitstekend nieuws voor de hele sector. De Belgische producenten zijn nu in staat om te exporteren naar landen die een embargo hadden uitgeroepen, zoals Wit-Rusland, Oekraïne, Oman, Mexico, Rusland, China, Kazachstan, enzovoort", aldus de minister.

Op 27 april werd voor de eerste keer sinds 1998 in België de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van een hobbyhouder. De daaropvolgende maanden werden er nog nieuwe uitbraken vastgesteld in ons land, zeventien bij hobbyhouders en drie bij professionelen.

"Om de ziekte uit te roeien, heeft de minister van Landbouw samen met het federaal voedselagentschap FAVV desinfectie- en schoonmaakacties opgezet in de besmettingsgebieden. In een eerste instantie was er een verbod op verzamelingen met pluimvee en op het verhandelen van dergelijke hobbyvogels voor particulieren om de verspreiding van het virus te beperken. Vervolgens werden de beperkingen opgeheven voor professionals en golden ze enkel voor hobbyhouders", klinkt het.

In oktober 2018, toen er drie maanden lang geen brandhaard werd ontdekt, diende België een aanvraag in bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid om opnieuw het statuut "vrij van de ziekte van Newcastle" te verkrijgen. Deze week is dat gebeurd. Dat betekent dat de uitvoer naar landen die embargo's of beperkingen hadden opgelegd, kan worden hervat.

Het virus is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

bron: Belga