"VRT nood heeft aan duurzame, stabiele financiering en continuïteit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Na de grootste budgettaire inspanning ooit - 131 miljoen euro over de afgelopen tien jaar - en een aanzienlijke vermindering van het aantal VRT-medewerkers, gaan wij ervan uit dat de Vlaamse regering beseft dat de VRT nood heeft aan een duurzame, stabiele financiering en continuïteit." Dat heeft de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, vandaag gezegd tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts van zijn kant ziet in programma's en initiatieven met maatschappelijke impact een existentieel argument voor de VRT. Van den Brande wijst erop dat voor het realiseren van de VRT-opdracht een duurzame financiering belangrijk is: "Dit is een redelijke vraag. Temeer omdat door de inspanningen de overheidsondersteuning tot de laagste van de EBU behoort. Onze vraag om opnieuw de werkingsmiddelen te indexeren, lijkt mij ook niet meer dan redelijk", zo klonk het.

"Elk jaar worden met z'n allen de gestelde doelstellingen gehaald. Niet zomaar, maar wel met als doel om de Vlaamse samenleving vooruit te helpen. De kritische grens van besparingen is bereikt en vergt nu reeds ongelooflijke inspanningen om het aanbod overeind te houden", aldus Van den Brande.

Gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts wenste eerst en vooral de VRT-medewerkers te bedanken voor het succes en de impact van De Warmste Week. "Programma's en initiatieven met maatschappelijke impact zijn een existentieel argument voor de VRT", zo zei hij. "Wij hebben bereik nodig. Bereik bereiken we door relevant te zijn. We kunnen alleen relevant zijn als we Vlaanderen van binnenuit kennen. En als we zodoende relevant zijn - door herkenbaar, echt en 'van bij ons' te zijn - hebben we impact. Die impact onderscheidt ons. Die maakt van ons de publieke omroep, de omroep van werkelijk alle Vlamingen, nieuwe en oude, zonder onderscheid, van dat Vlaanderen in al z'n diversiteit, een diversiteit die wij ronduit koesteren. Welnu, we hebben een sterk mediabedrijf nodig om die maatschappelijke impact te kunnen hebben. En niet andersom. Daar zullen we, daar zal ik voor vechten", zei Lembrechts.

"Onze toekomst ligt in het voluit deel zijn van deze samenleving", aldus nog Lembrechts. "We zijn dat alvast en daarom spreek ik het volste vertrouwen uit in onze missie, in iedereen die de VRT een warm hart toedraagt, iedereen die zoals ik van de VRT houdt, en in een toekomst van de VRT als sterkhouder van de hele Vlaamse samenleving. Samen kunnen wij niet stuk."

Van den Brande had het ook over de geplande afbraak van de parking, die in de loop van dit jaar gepland staat. "Vanaf dan zal Reyers gedurende jaren één grote werf worden. Het moet een 'wervende' werf worden want het gaat natuurlijk niet louter over afbreken en opbouwen, maar over een nieuwe plek die de medewerkers nog meer zal motiveren en een bijkomende spirit uitademen voor creativiteit", aldus de voorzitter van de raad van bestuur.

bron: Belga