Duizendpoot Millepied creëert wereldpremière voor Ballet Vlaanderen

Duizendpoot Millepied creëert wereldpremière voor Ballet Vlaanderen

De Franse choreograaf Benjamin Millepied komt naar België met een nieuw ballet voor Ballet Vlaanderen. De wereldberoemde Fransman creëert zijn eerste avondvullende voorstelling gebaseerd op het werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750). De choreografie kreeg als werktitel ‘Bach Studies’, exploreert “op fascinerende wijze” het muzikale universum van het muzikale Barokgenie en gaat in de lente van 2019 in wereldpremière in Antwerpen en in Gent. De in 1977 geboren Millepied is effectief een duizendpoot: hij is onder andere danser, artistiek leider, filmmaker en filmacteur. Vooral als choreograaf blijft hij furore maken. De voormalige directeur van het Ballet de l’Opéra national de Paris brengt dit seizoen aldus zijn allereerste full-length ballet op de planken met Ballet Vlaanderen.

Over Bach schreef Millepied: “Als je Bach bestudeert, dan ontdek je dat zijn muziek geschreven is als een mathematisch proces van harmonieën en sequenties. Maar hoe kan ik die verschillende structuren naar de fysieke wereld vertalen? Enkel door te experimenteren, door elk stukje, iedere variatie grondig te analyseren.”De nieuwste creatie van Millepied is een coproductie met zijn eigen dansgezelschap L.A. Dance Project. ‘Bach Studies’ wordt eerst gemaakt met dansers uit die compagnie, later werkt hij alles verder uit met dansers van Ballet Vlaanderen, die ook de wereldpremière van het stuk zullen dansen.

‘Partita Nr. 2’ en ‘Passacaglia voor Orgel’ – twee iconische werken van Bach – zijn de ankerpunten voor de volledige choreografie. Voor ‘Bach Studies’ neemt Millepied de compositietechnieken van Bach onder de loep en poogt hij diens complexe dansritmes te vertalen naar een fysieke realiteit.

Het is niet de eerste keer dat Millepied zijn creativiteit loslaat op Bach: ook bij zijn debuut koos hij, met ‘Triple Duet’ (2002) en ‘Sarabande’ (2009), voor het genie uit Eisenstadt. Het orkest van Opera Vlaanderen, onder leiding van Daniel Inbal, brengt de partita’s (muziekstukken voor één instrument) voor soloviool en orgel live.

De productie is te zien in Antwerpen van 19 tot 26 mei 2019 en in Gent van 2 tot 9 juni 2019. Tickets kosten €14 tot €55 en zijn verkrijgbaar via operaballet.be

bron: Belga