Rusland-onderzoek - Ex-campagnedirecteur Trump deelde opiniepeilingen met Rus

door
Belga
Leestijd 1 min.

Paul Manafort, de voormalige campagnedirecteur van Amerikaans president Donald Trump, heeft in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gegevens uit opiniepeilingen gedeeld met een Rus die mogelijk banden heeft met de inlichtingendiensten in Moskou. Dat blijkt uit nieuwe gerechtelijke documenten die dinsdag werden gepubliceerd. Speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen, verwijt Manafort te hebben gelogen tegenover de FBI. De voormalige campagnedirecteur had nochtans zijn volledige medewerking beloofd aan het onderzoek.

Volgens aanklager Mueller deelde Manafort informatie met de Rus Konstantin Kilimnik. Maar de advocaten van de voormalige campagnedirecteur zeggen dat die zich niets van die gesprekken herinnert. "Hetzelfde argument geldt ook voor de aanklacht volgens dewelke Manafort zou gelogen hebben."

Eerder legde de speciaal aanklager ook al bancaire en fiscale fraude van Manafort bloot. Die beloofde zijn medewerking in ruil voor strafvermindering, maar als blijkt dat hij gelogen heeft riskeert hij dus wel een zwaardere straf.

Bron: Belga