Peumans zet vraagtekens bij mogelijke plaats voor Dedecker op N-VA-lijst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans reageert afwijzend op het feit dat Jean-Marie Dedecker een plaats zou krijgen op een N-VA-kieslijst. Dat Dedecker zich laatdunkend uitlaat over het Vlaams Parlement noemt Peumans "arrogant". "En dan gaan zeggen dat hij als onafhankelijke op de lijst wil staan. Ik heb daar vraagtekens bij", aldus Peumans in een interview met Villa Politica. Het is geen geheim dat N-VA al langer aan de mouw trekt van Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker), die de burgemeesterssjerp in Middelkerke veroverde. Dedecker zou de N-VA kunnen versterken in West-Vlaanderen, de provincie waar de Vlaams-nationalisten bij de gemeenteraadsverkiezingen minder goed scoorden. Volgens De Standaard zou Dedecker als onafhankelijke op de West-Vlaamse Kamerlijst staan.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans reageert bij Villa Politica afwijzend op een dergelijk scenario. "Het is mijn stijl niet", zegt Peumans. Zo "irriteert" Peumans zich aan de manier waarop Dedecker zich uitlaat over het Vlaams Parlement. Dat parlement bestempelde Dedecker als "een veredeld Antwerps schepencollege". "En dan gaan zeggen dat je als onafhankelijke bij ons op de lijst zal staan. Ik heb daar vraagtekens bij. Dat soort uitspraken doe je niet. Er zijn al te veel woorden aan besteed", aldus Peumans. Op de vraag of Dedecker dan wel een plaats mag krijgen op de lijst, antwoordt Peumans: "Ik zou het niet weten".

De mogelijke komst van Dedecker is binnen N-VA trouwens niet de enige discussie over de West-Vlaamse lijstvorming. Zo blijft het de vraag wat de toekomst brengt voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Daarover draait de geruchtenmolen op volle toeren. Volgens De Standaard zou er deze week een gesprek zijn tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en Bourgeois zelf. "Er zijn al gesprekken geweest en er zullen er nog volgen. Ergens deze week zal alles duidelijk worden", klinkt het bij het kabinet-Bourgeois.

bron: Belga