Oud-minister van Israël veroordeeld tot elf jaar cel voor spionage voor Iran

Oud-minister van Israël veroordeeld tot elf jaar cel voor spionage voor Iran
Oud-minister van Israël veroordeeld tot elf jaar cel voor spionage voor Iran

De voormalige Israëlische minister Gonen Segev is veroordeeld tot elf jaar cel voor spionage voor een vijandig land. Dat heeft het Israëlische ministerie van Justitie vandaag bekendgemaakt. In juni maakte de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet bekend dat het Segev had opgepakt en aangeklaagd, omdat hij als agent voor de Iraanse inlichtingendiensten had opgetreden. In ruil voor strafvermindering pleitte Segev schuldig. Gonen pleitte schuldig aan “ernstige spionagemisdrijven en verslag uitbrengen aan de vijand”. Beide partijen gingen akkoord met een celstraf van 11 jaar. Verdere details mogen niet bekendgemaakt worden. De deal is voorgelegd aan een rechtbank, die daarover op 11 februari een zitting zal houden.

Segev was minister van Energie van 1995 tot 1996, en kwam begin jaren 2000 voor het eerst in opspraak in Israël. Hij werd toen veroordeeld voor een poging tot fraude, en een jaar later volgde een veroordeling tot vijf jaar cel voor de poging om 32.000 xtc-pillen, omhuld met een laagje chocolade, te smokkelen.

Shin Bet beschuldigde Segev ervan in 2012 gerekruteerd te zijn door agenten van de Iraanse inlichtingendienst, via de Iraanse ambassade in Nigeria. Segev woonde toen in Nigeria. Uit het niet-gecensureerde deel van de akte van beschuldiging bleek eerder al dat hij de Iraniërs informatie gegeven heeft over de locatie van sites van de inlichtingendiensten en namen van verantwoordelijken. Hij werd in mei opgepakt op de luchthaven van Tel Aviv en in het geheim vastgehouden door Shin Bet, tot die dienst op 18 juni zijn aanhouding bekendmaakte.

Bron: Belga