Dakar 2019 – Peterhansel pakt revanche, Al-Attiyah lost De Villiers af als leider

Dakar 2019 - Peterhansel pakt revanche

Monsieur Dakar Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) heeft woensdag de derde etappe bij de wagens in de Dakar gewonnen. De Fransman had bij aankomst 03:26 voorsprong op Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing) die de leiding overneemt van zijn teamgenoot Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing). De Zuid-Afrikaan kreeg na 172 km technische problemen en heeft de rit nog niet beëindigd. Jakub Przygonski en Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) reden de derde tijd en staan in de stand op de vijfde plaats. Veel teams en rijders vreesden voor de moeilijke derde etappe tussen San Juan de Marcona en Arequipa. De vrees was terecht. De derde etappe van de Dakar kan als bijltjesdag omschreven worden. Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR) won dinsdag de etappe en mocht bijgevolg als eerste de duinen in. De Fransman verloor 42:55 en zakt in de stand naar de achtste plaats.
Carlos Sainz (MINI John Cooper Buggy) vertrok met een rotvaart en was aan het eerste waypoint slechts drie seconden trager dan Nasser Al-Attiyah. De winnaar van vorig jaar bekocht zijn enthousiasme snel. Na 38 km beschadigde hij het linkervoorwiel. De Spanjaard werd op de piste geholpen en kon 3 uur later opnieuw verder. De kans dat Sainz zichzelf als winnaar opvolgt, lijkt zo goed als uitgesloten.
Niet alleen pech voor Peugeot en MINI. Ook Toyota deelde in de klappen. Na 172 km doken er technische problemen op aan de wagen van leider Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing). De assistentietruck van Dave Berghmans is onderweg naar De Villiers. Het is afwachten of de Toyota hersteld kan worden. De Nederlander Bernhard Ten Brinke (Toyota Overdrive Racing) beleefde een baaldag en verloor 31:45. In de stand zakt hij van de tweede naar de zevende plaats.
Een dag ook met gemengde gevoelens voor het Belgische Overdrive Racing dat met De Villiers en Ten Brinke twee klappen incasseerde, maar met Nasser Al-Attiyah opnieuw aan de leiding staat. Opvallend is de tweede plaats van Al Rahji (MINI John Cooper Works). Hij is de eerste van in totaal vijf MINI’s. De Belg Fabian Lurquin eindigde met Mathieu Serradori (Buggy) op de twaalfde plaats. In de stand schuift het duo op naar de veertiende stek.
Donderdag krijgen de deelnemers het eerste deel van de marathonetappe voor de wielen geschoven. Met 352 km is het de op een na langste etappe van deze Dakar. De motoren en quads trekken naar het bivak in Moquegua. De wagens, trucks en SXS’s bivakkeren in Tacna. Tijdens een marathonetappe mogen de deelnemers zelf aan hun voertuigen sleutelen, maar is er geen assistentie van buitenaf toegestaan.

bron: Belga