Congolese verkiezingen: Kiescommissie maakt resultaten bekend om 23.00 uur

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Congolese kiescommissie (Ceni) zal pas om 23.00 uur de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen bekendmaken. Dit heeft de voorzitter van die commissie bekendgemaakt. Ceni had de journalisten al in de loop van de avond bijeengeroepen voor de officiële bekendmaking van de voorlopige resultaten. Maar Corneille Nangaa, de voorzitter van de kiescommissie, heeft hen nu meegedeeld dat zij pas om 23.00 uur overgaat tot de bekendmaking.

De voorlopige verkiezingsresultaten laten sowieso al langer op zich wachten dan aanvankelijk was voorzien. Oorspronkelijk had de kiescommissie zondag 6 januari vooropgesteld voor de publicatie van de voorlopige uitslag. In de nacht van dinsdag op woensdag klonk het dat de kiescommissie bezig is met de "deliberaties".

De presidentsverkiezing van 30 december moet de opvolger aanwijzen van president Joseph Kabila, die geen kandidaat meer kon zijn voor een nieuwe ambtstermijn. Drie kandidaten deden een gooi naar het presidentschap: ex-minister van Binnenlandse Zaken Emmanuel Ramazani Shadary, die de steun heeft van Kabila, en de opposanten Martin Fayulu en Félix Tshisekedi.

bron: Belga