Proximus bevestigt: 1.900 banen bedreigd, 1.250 nieuwe aanwervingen

Tweeduizend banen op de tocht bij Proximus?
Belga / J.A. Gekiere

Topvrouw van Proximus Dominique Leroy bevestigde vanmorgen dat de komende drie jaar 1.900 banen bedreigd zijn. Daarnaast zijn er wel 1.250 aanwervingen gepland. De beslissing kadert in een nieuwe strategie, #shifttodigital genaamd. “Proximus moet zijn manier van werken veranderen, flexibeler worden, de competenties van zijn medewerkers op digitaal vlak versterken en zijn kostenstructuur aanpassen om meer marktconform te zijn”, klinkt het.

De socialistische vakbond bond dinsdag de kat de bel aan door te verklaren dat bij Proximus wel eens 2.000 voltijdse banen op de tocht zouden kunnen staan. Na overleg met de premier en zijn bevoegde ministers bleef de situatie onduidelijk.

Vakbonden zijn misnoegd

De vakbonden zijn misnoegd over de communicatie van Proximus. “Dit is weinig respectvol”, aldus vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom), die het nieuws via de pers vernam. “We hadden verwacht dat eerst de werknemers worden geïnformeerd, dan pas de politiek. Overleg moet gebeuren waar het moet gebeuren.”

Deze ochtend staat een vergadering tussen de vakbonden en de directie op de agenda. De vakbonden zullen er van de directie vermoedelijk uitleg krijgen over de geplande “kostenoptimalisatie”. “We zullen blijven strijden tegen elke vorm van gedwongen ontslag”, waarschuwt Coremans alvast. Er is volgens hem geen enkele reden dat er collectief ontslag zou worden aangekondigd: “Proximus is geen bedrijf in moeilijkheden.”