"Rusland ontwikkelt raket met bereik van 4.500 kilometer"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland ontwikkelt een kruisraket met een bereik van meer dan 4.500 kilometer voor de Russische marine, zo bericht het staatspersagentschap TASS vandaag. Het wapen zou tegen 2027 aan het Russische leger worden geleverd, aldus een niet genoemde bron bij de defensie-industrie. De raket zou deel uitmaken van de Kalibr-klasse aan raketten die worden gelanceerd door schepen en onderzeeërs. De Kalibr-raketten kunnen een kernkop dragen.

Momenteel vindt wetenschappelijk onderzoek plaats voor de nieuwe raket. Het ministerie van Defensie financiert de ontwikkeling. De nieuwe raket heeft een grotere reikwijdte en een andere omvang dan de bestaande Kalibr-raketten. Grote oorlogsbodems, zoals fregatten, en nucleaire duikboten zullen uitgerust worden met het wapen, aldus nog de anonieme bron.

De nieuwe Kalibr-M-raket zou ongeveer een ton wegen, aldus nog TASS. Het staatspersagentschap beklemtoont nog geen officiële bevestiging te hebben van de informatie.

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Force) tussen Rusland en de Verenigde Staten verbiedt geen raketten die op zee (of in de lucht) worden gelanceerd. Het verdrag uit 1987 voorziet wel de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd.

Washington en de NAVO-landen beschuldigen Rusland er al langer van het INF-verdrag te schenden, met het nieuwe Russische rakettenprogramma SSC-8 (in Rusland 9M729 genaamd). De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in een reactie aan uit het verdrag te willen stappen. De Russische president Vladimir Poetin dreigde er dan op zijn beurt mee nieuwe middellangeafstandsraketten te zullen ontwikkelen, als de Amerikanen zich daadwerkelijk uit dat verdrag terugtrekken.

Bron: Belga