Nog deze maand nieuwe sultan voor Maleisië

Maleisië krijgt nog deze maand een opvolger voor sultan Muhammad V van Kelantan. Dat heeft het paleis in Kuala Lumpur vandaag aangekondigd na een ontmoeting tussen verschillende sultans. Zondag raakte bekend dat Muhammad aftreedt, als eerste staatshoofd van Maleisië dat er de brui aan geeft sinds het land in 1957 onafhankelijk werd van de Britten. Op 24 januari wordt een nieuw staatshoofd, en een plaatsvervanger, aangeduid. Op 31 januari zal de nieuwe sultan de eed afleggen. Het ontslag van Muhammad, die de titel van “hoogste regeerder” draagt, kwam als een verrassing, maar er werd al langer over gespeculeerd. Zo was hij sinds begin november met ziekteverlof. Later volgden geruchten over zijn huwelijk met de Russische schone Oksana Voevodina, een vroegere Miss Moskou.

De 49-jarige Muhammad zou eind november met de 25-jarige Voevodina getrouwd zijn, die zich eerder had bekeerd tot de islam. Dat nieuws is echter nog niet officieel bevestigd.Muhammad V is de heerser van Kelantan, een van de dertien staten in het land. Die staten worden geregeerd door negen koninklijke families. De monarchie is in het land bijgevolg een unicum: om de vijf jaar wordt een nieuw staatshoofd voor heel Maleisië gekozen onder de negen vorsten.

De rol van de Maleisische koning is grotendeels ceremonieel. De premier en zijn regering oefenen immers de meeste bevoegdheden uit.

Bron: Belga