Daklozen verassen wet-Onkelinx over opvorderen verlaten gebouwen

Daklozen verassen wet-Onkelinx over opvorderen verlaten gebouwen

Zowat dertig personen verzamelden vandaag om 11 uur aan de ingang van het Gésù-klooster in Sint-Joost-ten-Noode om de wet-Onkelinx ten grave te dragen. Die wet geeft gemeenten de mogelijkheid verlaten gebouwen opnieuw te verwerven om een einde te maken aan landloperij. De actie ging uit van het Gemeenschappelijk Front van Daklozen. Met affiches in de hand, met boodschappen zoals “Ze is dode letter gebleven”, stonden de deelnemers rond een papieren lijkkist die nadien werd verast.

“De wet bestaat wel degelijk: 25 jaar!”, aldus een aanwezige dakloze. Een kwart eeuw geleden, in december 1993, werd de wet-Onkelinx gestemd. “Het is onlogisch en onmenselijk. Er zijn huizen die beschadigd zijn, niemand woont erin. Er zijn misschien eigenaars, maar ik begrijp niet waarom ze er niets mee doen”, zei een andere actievoerder.

Jean Peeters, secretaris van het daklozenfront die de actie in priesterkledij voorging, wees naar de complexiteit van de wet die het praktisch onmogelijk maakt om ze uit te voeren. De ordonnanties die erop volgden, slaagden er evenmin in om de procedures te vereenvoudigen. Hij riep daarom op tot burgerinterpellaties. “Dat is het enig bestaande middel dat rest. Als de wetten niet worden toegepast, moeten de burgers zelf tussenkomen bij de burgemeesters. De ervaring leert dat de toepassing mogelijk is in de drie gewesten, maar er is heel veel politieke wil nodig. De politiek handelt niet zonder druk vanwege de burgers.”

bron: Belga