Amerikaanse regering degradeert Europese vertegenwoordiging in Washington

De Europese Commissie overlegt met de Amerikaanse regering over de schijnbare degradatie van de diplomatieke vertegenwoordiging van de Europese Unie in Washington. Dat is vandaag vernomen bij de Commissie. Verscheidene media berichten dat de Amerikaanse regering de Europese diplomatieke vertegenwoordiging in Washington een rij achteruit heeft gezet in de protocollaire pikorde. Haar diplomatieke status zou gedegradeerd zijn van staat naar internationale organisatie. Bovendien zou Washington de Europeanen niet op de hoogte hebben gebracht van de beslissing. Naar verluidt kwam de beslissing pas aan het licht in de marge van de staatsbegrafenis van president George W. Bush.

“We begrijpen dat er een recente verandering heeft plaatsgevonden in de wijze waarop het Amerikaanse protocol de diplomatieke voorrangslijst implementeert”, zo reageerde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini vandaag. “We overleggen momenteel met de relevante diensten bij de overheid over de mogelijke implicaties voor de Europese delegatie in Washington.” Voor het overige wou de woordvoerster geen commentaar kwijt.

Het was onder voormalig president Barack Obama dat de Europese vertegenwoordiging een diplomatieke upgrade had verkregen. Dat die status nu opnieuw wordt teruggeschroefd, is alweer een teken aan de wand dat de trans-Atlantische relaties onder Obama’s opvolger Donald Trump onder grote druk staan. Zo voerde Washington vorig jaar nog hogere taksen op de import van Europees staal in. Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström vertoeft vandaag overigens in de Amerikaanse hoofdstad.

bron: Belga